Bayramda yapılan ziyaretlerde büyükler iyi niyetli bir şekilde çocuklarla tanışmak isterler. Bunun için de direkt olarak iletişime geçip isimlerini sorarlar. Bazı çocuklar cevap verir bazıları hiç konuşmaz.

Çünkü her çocuk girdiği ortama çabucak alışmaz. Kimisi biraz zaman ister, sessizce gözlem yapmak ve güvende olup olmadığını anlamak ister.

Böyle zamanlarda çocuklara karşı

'Annesi bu dilini mi yuttu?'

'Sizin çocuk biraz yabani galiba.'

'Hiç dışarı çıkarmıyor musunuz?'

'Utandı bu utandı, utanma kuzum ben senin halanım.'

gibi cümleler kurduğumuzda onların iletişime geçmelerini değil aksine daha çok içlerine kapanmalarına neden oluyoruz.

Çünkü çocuklar onlar hakkında söylediğimiz olumlu veya olumsuz her kavramı, etiket olarak kabul etmeye meyillidirler. Siz asosyal olduğunu söylediğinizde çocukluğun doğası gereği ne yazık ki bunu kabul edip içselleştirmekten başka çaresi yoktur.

Bunun yerine sevdiği renk, favori çizgi film kahramanı ya da oyunu gibi onun ilgisini çekebilecek sohbetler açabilir veya yaşına uygun küçük tanışma oyunları oynayabilirsiniz. Tüm çabalarınıza rağmen iletişime geçemeyeceğiniz çocuklar da olacaktır. Onların da kendi hızlarında uyum sağlamalarına destek olmak için şefkatle bekleyebilirsiniz.

Bayramları çocuklarımız gülsün, mutlu olsun ve kültürümüzü öğrensinler diye kutluyoruz. Onların bayramlara karşı pozitif bakış açısı kazanmaları için mutlu anılar yaşamalarını sağlamalı, her çocuğun farklılığına saygı göstererek özgüvenlerini desteklemeliyiz. Sevdiklerimizle huzurla geçireceğimiz nice bayramlar diliyorum.

Yazan: TÜRK PDR DERNEĞİ NEVŞEHİR BASIN YAYIN SEKRETERİ

Psk. Dan. Elif Büşra Aydın Ateş