2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı binlerce öğrencinin ve ebeveynin yeni hayatlarına ilk adım atışlarının, hayatlarına merhaba demelerinin ilk günü. Bu ilk günde yaşanan heyecanlar, kaygılar bazen de korkular bizi nelerin beklediğini bilmeyişimizdendir. Yeni döneme dair beklentilerimiz büyük oranda okula attığımız ilk adımla beraber şekillenmeye başlar. Kapıda bizi karşılayan güler yüzlü öğretmenimiz bizim için hazırladığı minik ilk gün hediyesini uzatarak bütün korkularımızı ve kaygılarımızı hafızamızdan bir anda silip atar. Çünkü karşımızdaki çocuk mutlu olmanın en kolay yolunu bilen kişidir.

Peki ya ebeveynlerimiz…

Onların beklentisi nedir? Çocuğunun ve ebeveyn olarak kendisinin duygularının ne kadar farkındadır? Doğru adımlarla süreci yönetebilmek adına öncelikle ebeveynlerimiz kendini analiz edebilmeli. Okuldan beklentilerinin neler olduğunu bilmeli ki okul ile çocuğu özdeşleştirerek hem kendisini hem de çocuğu keşfedebilmeli. Böylece çocuğun en güvendiği kişiler olan ebeveynleri yaş düzeyine uygun olarak gerekli bilgilendirmeleri yapabilir. Bunun yanısıra gelişim düzeyine uygun olarak okulda onu nelerin beklediğini, arkadaşları ve öğretmeni ile yaşayabileceği olumlu-olumsuz ilişkiler hakkında bilgi verilir. Arkadaşları ile güzel anılar biriktirirken onlarla anlaşamadığı konularda da öğretmeninden destek alarak hem okula hem de öğretmenine karşı güven duygusunu geliştirebilir.

Kıymetli ebeveynlerimiz, her yaş düzeyinin gelişim dönemleri birbirinden farklıdır. Çocuğumuzun farkını fark ederek artık onun bir birey olduğunu kendince gerekli konularda fikir alışverişi yaparak karar merci olmasını sağlayın. Çocuğumuza karşı kullandığımız pozitif dil aslında onun kaygı düzeyini düşürerek birey olarak kendinin farkında olmasını sağlar. Ki bu sayede ne istediğini bilen, eleştirel düşünebilen çocuklarımızın ifade gücünü geliştirecektir.

Sevgili çocuklarımız, yeni eğitim-öğretim yılı kendinizi rahatlıkla ifade edebileceğiniz, kendi farkınızın farkında olabileceğiniz güzelliklerle dolu bir yıl olsun. Unutmalıyım ki başarının yolu kendi gücümüzün bilincinde olmaktan geçer. O gün geldiğinde çözülemeyen bütün problemleri çözebiliriz, kendimizi rahatlıkla ifade edebiliriz.

2022-2023 Eğitim-öğretim yılı tüm çocuklarımıza ve ebeveynlerimize güzellikler getirsin.