Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Dili Bölüm Başkanlığı ve TÖMER’de görev yapan Öğr. Gör. Burak Beken, Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’i makamında ziyaret ederek Harvard Üniversitesi’nde yayımlanan eserini takdim etti.

Beken’in, Harvard Üniversitesi Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Bölümü tarafından basılan “Revânî, İşretnâme - Gazâlî, Âdâb-ı Sohbet (Berlin Devlet Kütüphanesi, Ms. or. oct., No. 3366) [İnceleme - Tenkitli Metin - Tıpkıbasım]” adlı çalışması, Osmanlı edebiyatı ve kültür tarihine ışık tutan değerli bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Rektör Aktekin, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Beken’i tebrik etti ve eserin akademik camiaya önemli katkı sağlayacağını vurguladı. NEVÜ’nün, akademisyenlerinin ulusal ve uluslararası düzeydeki yayınlarını desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Aktekin, bu tür başarıların üniversitenin akademik kalite hedeflerine katkı sağladığını söyledi.

Öğr. Gör. Burak Beken ise üniversite yönetiminin araştırmacılara sağladığı desteğin kendisini motive ettiğini belirterek teşekkürlerini iletti.

Revânî, İşretnâme – Gazâlî, Âdâb-ı Sohbet (Berlin Devlet Kütüphanesi, Ms. or. oct., No. 3366) [İnceleme – Tenkitli Metin – Tıpkıbasım] Adlı Kitap Hakkında

Revânî’ye ait İşretnâme ve Gazâlî’ye ait Âdâb-ı Sohbet adlı eserler, 16. yüzyılda Osmanlı coğrafyasında Yavuz Sultan Selim’e takdim edilmek üzere kaleme alındı. Her iki eser de klasik Türk edebiyatında “sâkînâme” türü çerçevesinde kaleme alınmış olup, hem dönemin toplum yapısını hem de işret ve sohbet kültürünü yansıtmaları bakımından önem taşımakta. Bu metinlerde sıkça yer verilen sâkî, şarap, bezm ve bezm meclislerinde kullanılan çalgılar gibi unsurlar; yalnızca eğlenceyi betimlemekle kalmaz, aynı zamanda tasavvufi ve ıstılâhî anlamlar da taşır. Özellikle Revânî’nin İşretnâmesi, Türk edebiyatında sâkînâme türünde müstakil olarak kaleme alınmış ilk eser olma özelliğiyle dikkat çekmekte. Bu çalışma, söz konusu eserlerin hem ilmî bir incelemesini hem de tenkitli metinlerini ve tıpkıbasımlarını içermesi açısından araştırmacılar için önemli bir kaynak niteliğinde.

2 (4)-4